Anyai utunkon együtt, örömmel

Anyakulcs-találkozások

Mindig tudunk fejlődni

Így sehol máshol nem beszélgetünk az anyaságunk örömeiről és kihívásairól.

Mindig tudunk fejlődni.
Ezt az üzenetet szeretnénk átadni, amikor előadást tartunk,
és ezt a tapasztalatot szeretnénk megadni, amikor Anyakulcs-napot szervezünk.

A következő időpontokra tudsz jelentkezni, most még bevezető, 35.000 forintos áron:

Előadás

Az előadás nagyjából másfél óra, mindig interaktív, a közös felfedezés és a saját élménnyel találkozás jegyében zajlik. A résztvevők száma nem korlátozott, ajánlott anyáknak, apáknak egyaránt. A másfél óra végére még egy nagyobb résztvevői csapat is megérti, hogyan működik a három anyakulcs, illetve kinek-kinek milyen irányban érdemes elindulnia, hogy fejlődni tudjon a gyermekével való viszonyában.

Az előadást Süvegesné Rudan Margit és/vagy Süveges Gergő tartja. Róluk többet itt tudhatsz meg.

Anyakulcs-nap

Az Anyakulcs-nap lehet fél nap is (2×1,5 óra), de ez valójában szükségmegoldás: ha semmiképp sem tudunk több időt rászánni. A résztvevők száma nem korlátozott. Az anyakulcsok rendszerének megértése után a csoport tagjai mélyebben találkozhatnak saját erősségeikkel és kihívásaikkal. A fél nap végén személyes elhatározásokkal indulnak el; ki-ki azzal a bizonyossággal, hogy tud egészségesebben működő anyja lenni a gyermekének.

A teljes Anyakulcs-nap (4×1,5 óra) legfeljebb 12 fő részvételével zajlik. Alapvetően beszélgetésre, tapasztalatmegosztásra számíts. Együtt megismerjük az anyakulcsokat, illetve a hozzájuk kapcsolódó örömöket, de találkozunk a félelmeinkkel is, és elindulunk a megszelídítésük felé. A nap végére minden résztvevő jobban érti és látja, valójában mire van szüksége a gyermekének, ő pedig anyaként hogyan tudja a gyermekét egy fokkal bölcsebben szeretni.

Az Anyakulcs-napokat Süvegesné Rudan Margit és/vagy Pácz Orsolya tartja. Róluk többet itt tudhatsz meg.

Ami még fontos

Időtartamban, témában egyedi elképzeléseket is szívesen figyelembe veszünk.

Az előadás meghívásos alapon szerveződik,
az Anyakulcs-napok pedig egyrészt szintén meghívhatók megszervezett csoporthoz, másrészt időről időre meg is hirdetjük ezeket.
Mindenről hírt adunk az Anyakulcs Facebook-oldalán.

További információ kérhető, megrendelés küldhető a Kapcsolat felületén.

Alapelvek minden anyának, minden élethelyzetben

Anyakulcs - a könyv

Hogyan támogassuk lépésről lépésre a gyermekünket?

Levente Péter

önképző társaslény

Amikor a gyermekem, vagy én, a szülő, egy katartikusan tragikus pillanatban rádöbbenek, hogy még mindig csak éretlen felnőtt vagyok, a lakás- és autókulcsok között, az Apa-és Anyakulcs segítségével meglelhetem az Újrakezdés kulcsát. Irány az érett felnőttség, a Teremtő útmutató-oltalmazó-megbocsátó szeretetével vértezve! Ehhez az Apa- és Anyakulcsot nem olvasmányként, hanem munkafüzetként szívből ajánlom a konyhaasztalon, az […]

Dr. Mészáros Ádám

a Férjek Klubja és Feleségek Klubja alapítója párkapcsolati mediátor

Szülőként nem adhatunk gyermekeinknek többet annál, mint hogy önálló, szabad és felelősségvállaló felnőtté váljanak. E könyv azonban ennél sokkal többet nyújt. Számos párválasztási nehézség és házassági krízis kísérésekor megfigyelhetjük a jelenséget, hogy a kapcsolatra lépni akaró fiatal felnőttek túlzottan lojálisak maradnak a szüleikhez, a párkapcsolatuk nehézségeiben láthatatlanul jelen van a szülői kötelék megmunkálatlansága. Aki édesanyaként […]

Prof. Dr. Engler Ágnes D.Sc.

a Debreceni Egyetem, Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, Neveléstudományi Kutatóközpontjának vezetője

Tánclépések: közeledés és távolodás, a partner szemébe nézve, kezét fogva, majd elengedve. Az Apakulcs című kötet méltó társát, az Anyakulcsot olvasva rémlett fel a táncterem képe. A kötet az elengedésről beszél anyáknak, az apák a kapcsolódásról tanultak korábban. Ahogyan a tánc a zene ritmusát követi, úgy illeszkedik a családi élet ritmusához az együtt és külön, […]

Kovács András Péter

humorista

Gergő az Apakulcsban már megmutatta, hogy mi, apák hogyan tudunk közeledni a gyerkőcökhöz. Margit most megmutatja, hogy ti, anyák, hogyan tudjátok őket elengedni. Hogyan válhattok meg a legfontosabb, legértékesebb kincsetektől úgy, hogy az továbbra is a tiétek maradjon. Apukák, egy jó hír nektek: ti ugyanúgy tanulhattok ezekből az alapelvekből és történetekből, ahogyan számos anyuka is […]

Papp Miklós

görögkatolikus pap, morálteológus

Amikor Jézus Istent „Atyának” nevezte, akkor egyszerre hozta „le” az Istent, tette emberközelivé – és egyszerre vitte az atyaságot (és anyaságot, szülőséget) „fel”, istenközelivé. Azaz a szülőség, a kétneműség olyan misztérium, melynek gyökerei nem egyszerűen a biológiában vannak, hanem azon túl, magában a Szentháromságban. Bár minden tudománnyal körüljárjuk a férfi-női létet, az apaságot-anyaságot, mégis óvatosan […]

Marton Zsolt

váci püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense

Anyaság! A legcsodálatosabb hivatás Istennek az emberről alkotott tervében. A legszebb, ugyanakkor a legnehezebb hivatás is. Az Édesanyák arra kaptak meghívást a Jóistentől, hogy Életet adjanak. És ezt nemcsak abban a pillanatban teszik, amikor megszülik, világra hozzák a gyermeküket, hanem egész életükön átível ez az ezernyi árnyalatú, sokféleképpen kifejeződő különleges tapasztalat, amely gyakran embert próbáló […]

További ajánlók
Anyakulcs - minden anyának

Gyakran feltett kérdések

Az egyetlen olyan magyar nyelvű komplex eszközrendszer – könyv, online segítség és találkozási lehetőség –, amely világos alapelvekkel, kiforrott struktúrával és nagy empátiával segít bármely élethelyzetben lévő anyának, hogy egészségesebben és örömmel tudja elengedni a gyermekét.

Az Anyakulcs alapítója Margit és Gergő, és nagyon boldogok vagyunk, hogy a csapat tagja Orsi is, aki nemcsak kiváló szakember, hanem elkötelezett édesanya is.
Mindannyian benne vagyunk  a gyermekeink elengedésének kellős közepében.

Elsősorban azért, mert a regisztráció nyomán létrejövő profilban később is megtalálhatjuk a kitöltött Anyakulcs-tesztjeinket, illetve elérhetjük azokat a teszteket is, amelyeket a gyermekünk vagy a társunk töltött ki rólunk. A teszteket érdemes időről időre újra kitölteni, így nyomon követhetjük a változást, és új célokat tűzhetünk magunk elé.
Aztán azért is, mert az Anyakulcs-hírlevél címzettjei mindenki másnál hamarabb értesülhetnek a kiscsoportos Anyakulcs-napok indulásáról, és kedvezménnyel biztosíthatják a helyüket.
No meg azért is, mert a regisztráltak egy formálódó és bővülő közösségnek lehetnek tagjai, akik később további értékes, anyaságukat támogató tartalmakhoz férhetnek hozzá.

Fogantatástól mindhalálig. Sőt: nagymamáknak is ajánlott.
Az Anyakulcs a korlátozottan használható modellek helyett az általános alapelvekkel ismertet meg. Éppen ezért bármilyen korú gyermek esetében megtalálhatja az anya az elengedés éppen megfelelő formáját. Hiszen az elengedés nem egy pillanat az életünkben, hanem anyai életünk folyamatos kalandja.
Az Anyakulcs-tesztek ötéves kortól adják a legmegbízhatóbb eredményt.

De még mennyire! Az Anyakulcs bármely élethelyzetben használható támpontokat ad ahhoz, hogy tudatosabban álljunk hozzá a távolodás folyamatához.
Akkor is, ha legszívesebben örökké magaunkhoz szorítanánk a gyermekünket.
És akkor is, ha azt vesszük észre rajta, hogy már nem igényli ezt a szorítást.

Biztosak vagyunk abban, hogy lehetséges: a rossz mintákat el tudjuk hagyni, és fel tudunk építeni új mintázatokat.
Lehet azon vitatkozni, hogy a személyiségünk hány százalékát hozzuk a génjeinkben, mennyit épülünk a családunkból és mennyi a saját hozzáadott értékünk. Amíg a tudósok ezt eldöntik, nézzünk inkább előre: igyekezzünk kihozni magunkból, amit csak lehet – a gyermekünk érdekében.
Fontos feltérképeznünk, mit hozunk otthonról – erre fejlesztettük ki az Anyakulcs Örökségtesztet. Az eredmények tükrében érdemes anyaként elgondolkodnunk azon, hogy a hozott “csomagból” milyen örökséget szeretnénk továbbvinni a saját anyaságunkban, és milyen mintáktól akarunk megszabadulni.

Nem biztos, hogy jobban kell. Inkább okosabban.
Nekünk, anyáknak, az elengedés jelenti az egyik legnagyobb kihívást. De ha képesek vagyunk készülni rá, reflektálni a saját félelmeinkre, megtalálni a folyamatban az örömöt és meglátni, mi minden születik meg mindeközben, akkor nagy jót teszünk a gyermekünkkel – és saját magunkkal is.
Éppen ezeket a témákat segít átgondolni az Anyakulcs könyv, a tesztek és az Anyakulcs-nap is.

Mindannyiunkban vannak félelmek. Anyák vagyunk: az elengedéstől való félelem teljesen természetes. Éppen ezért az Anyakulcs cmű könyvben egy egész fejezetet szentelünk annak, hogy felismerjük, megnevezzük, és megszelídítsük ezeket a félelmeket. Nem csodát ígérünk: megszüntetni nem tudjuk őket. De kezelni igen, úgyhogy téged is hívunk: érdemes belevágni!

Abban, hogy az anyák egészégesebben viszonyuljanak az elengedéshez, nagyon is tudja őket támogatni a társuk, a gyermek édesapja.
Egyrészt azzal, hogy megismeri az anyakulcsokat, másrészt azzal, hogy kitölti a társaknak szóló Anyakulcs Családi tesztet.
Ezek nyomán pedig végiggondolja, hogyan tud a társa mellett állni és az elengedést is közös feladatnak tekinteni
.