felismerem - bátorítom - rábízom

Az Anyakulcs csapata

Kik vagyunk?

Süvegesné Rudan Margit és Süveges Gergő

Süvegesné Rudan Margit (1977) gyógypedagógus, fejlesztési tanácsadó.
Süveges Gergő (1976) újságíró, coach, tréner.

Négy, lassan felnőtté váló gyermekük van.

Évtizedek óta dolgoznak közösségekkel, szülőkkel és családokkal.

Margit diagnosztaként és ADHD-tanácsadóként szülők támogatásában kamatoztatja tapasztalatait.

Gergő az Apakulcs alapítójaként apákat segít erősebben kapcsolódni a gyermekükhöz.

Az Anyakulcsban kettejük gazdag tapasztalatai és segítő kompetenciáik adódnak össze, hogy az anyákat támogassák az elengedés folyamatában.

Pácz Orsolya

Dr. Pácz Orsolya (1975) orvos, tolmács és szakfordító, coach.

Négy egyedi és megismételhetetlen gyermek édesanyja.

Elhivatottan tesz jegyesek felkészítéséért, házasságok ápolásáért, családok egységéért.

Sokféle területen szerzett ismereteit coachként kamatoztatja.

Elkötelezett teremtésvédő.

Az Anyakulcs csapatának tagjaként Margittal és Gergővel együttműködve örömmel adja tovább tudását, tapasztalatait anyák és gyermekeik hosszú távon egészséges kapcsolatáért.

Alapelvek minden anyának, minden élethelyzetben

Anyakulcs - a könyv

Hogyan támogassuk lépésről lépésre a gyermekünket?

Döbrentey Ildikó

meseíró

Ha az öledben doromboló kiscica egyszer csak menni akar, és te túlságosan öleled, a cica kiereszti a karmait, és úgy ugrik el tőled, hogy az neked fájni fog. Az Apakulcs után a Süveges házaspár, Margit és Gergő ebben a könyvben az ölelés – elengedés művészetének titkos zár-rendszeréhez nyújt át újabb kulcsokat. Ajánlom az Anyakulcsot minden […]

Nagy Anna

az Egyszülős Központ vezetője

„Egyre figyelj: hogy ne sokat ronts rajta.” – sok évvel ezelőtt ezzel a tanáccsal indított el az anyaság útján egy idős barátom. És milyen igaza volt! Mégis az anyaság, életem legfontosabb és legszebb küldetése volt az, amihez a legkevesebb valódi fogódzót kaptam. Azt hittem, az Anyakulcs is későn ért el hozzám, hiszen az üres fészekben […]

Dr. Aczél Petra

egyetemi tanár, kommunikációkutató, retorikus

Hiába van helye, sokszor elvész. Hiába tudjuk, hová tettük, rengetegszer keresnünk kell. Hiába hétköznapi és megszokott, mégis megrettenünk, ha nincs nálunk. Ilyen a kulcs. A kulcs, amely belefér a tenyerünkbe, a zárba. És amely a teret és a titkokat egyaránt nyithatja. Süveges Gergő a médiához, felesége, Rudan Margit a gyógypedagógiához ért. Ketten együtt pedig a […]

Győri Virág

a Family magazin főszerkesztője

Évek óta első olvasója lehetek Margit és Gergő cikkeinek, így biztos voltam benne, hogy ha egyszer közös könyvírásra adják a fejüket, akkor abból valami nagyszerű dolog fog kisülni. Így is lett! Az Anyakulcsban szülői tapasztalataik bámulatosan ötvöződnek egyéni talentumaikkal, szakmai felkészültségükkel és józan bölcsességükkel, miközben anyai létünk egyik legnehezebb feladatához, az elengedéshez kínálnak hiteles, használható […]

Marton Zsolt

váci püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense

Anyaság! A legcsodálatosabb hivatás Istennek az emberről alkotott tervében. A legszebb, ugyanakkor a legnehezebb hivatás is. Az Édesanyák arra kaptak meghívást a Jóistentől, hogy Életet adjanak. És ezt nemcsak abban a pillanatban teszik, amikor megszülik, világra hozzák a gyermeküket, hanem egész életükön átível ez az ezernyi árnyalatú, sokféleképpen kifejeződő különleges tapasztalat, amely gyakran embert próbáló […]

Dr. Mészáros Ádám

a Férjek Klubja és Feleségek Klubja alapítója párkapcsolati mediátor

Szülőként nem adhatunk gyermekeinknek többet annál, mint hogy önálló, szabad és felelősségvállaló felnőtté váljanak. E könyv azonban ennél sokkal többet nyújt. Számos párválasztási nehézség és házassági krízis kísérésekor megfigyelhetjük a jelenséget, hogy a kapcsolatra lépni akaró fiatal felnőttek túlzottan lojálisak maradnak a szüleikhez, a párkapcsolatuk nehézségeiben láthatatlanul jelen van a szülői kötelék megmunkálatlansága. Aki édesanyaként […]

További ajánlók
Anyakulcs - minden anyának

Gyakran feltett kérdések

Az egyetlen olyan magyar nyelvű komplex eszközrendszer – könyv, online segítség és találkozási lehetőség –, amely világos alapelvekkel, kiforrott struktúrával és nagy empátiával segít bármely élethelyzetben lévő anyának, hogy egészségesebben és örömmel tudja elengedni a gyermekét.

Az Anyakulcs alapítója Margit és Gergő, és nagyon boldogok vagyunk, hogy a csapat tagja Orsi is, aki nemcsak kiváló szakember, hanem elkötelezett édesanya is.
Mindannyian benne vagyunk  a gyermekeink elengedésének kellős közepében.

Elsősorban azért, mert a regisztráció nyomán létrejövő profilban később is megtalálhatjuk a kitöltött Anyakulcs-tesztjeinket, illetve elérhetjük azokat a teszteket is, amelyeket a gyermekünk vagy a társunk töltött ki rólunk. A teszteket érdemes időről időre újra kitölteni, így nyomon követhetjük a változást, és új célokat tűzhetünk magunk elé.
Aztán azért is, mert az Anyakulcs-hírlevél címzettjei mindenki másnál hamarabb értesülhetnek a kiscsoportos Anyakulcs-napok indulásáról, és kedvezménnyel biztosíthatják a helyüket.
No meg azért is, mert a regisztráltak egy formálódó és bővülő közösségnek lehetnek tagjai, akik később további értékes, anyaságukat támogató tartalmakhoz férhetnek hozzá.

Fogantatástól mindhalálig. Sőt: nagymamáknak is ajánlott.
Az Anyakulcs a korlátozottan használható modellek helyett az általános alapelvekkel ismertet meg. Éppen ezért bármilyen korú gyermek esetében megtalálhatja az anya az elengedés éppen megfelelő formáját. Hiszen az elengedés nem egy pillanat az életünkben, hanem anyai életünk folyamatos kalandja.
Az Anyakulcs-tesztek ötéves kortól adják a legmegbízhatóbb eredményt.

De még mennyire! Az Anyakulcs bármely élethelyzetben használható támpontokat ad ahhoz, hogy tudatosabban álljunk hozzá a távolodás folyamatához.
Akkor is, ha legszívesebben örökké magaunkhoz szorítanánk a gyermekünket.
És akkor is, ha azt vesszük észre rajta, hogy már nem igényli ezt a szorítást.

Biztosak vagyunk abban, hogy lehetséges: a rossz mintákat el tudjuk hagyni, és fel tudunk építeni új mintázatokat.
Lehet azon vitatkozni, hogy a személyiségünk hány százalékát hozzuk a génjeinkben, mennyit épülünk a családunkból és mennyi a saját hozzáadott értékünk. Amíg a tudósok ezt eldöntik, nézzünk inkább előre: igyekezzünk kihozni magunkból, amit csak lehet – a gyermekünk érdekében.
Fontos feltérképeznünk, mit hozunk otthonról – erre fejlesztettük ki az Anyakulcs Örökségtesztet. Az eredmények tükrében érdemes anyaként elgondolkodnunk azon, hogy a hozott “csomagból” milyen örökséget szeretnénk továbbvinni a saját anyaságunkban, és milyen mintáktól akarunk megszabadulni.

Nem biztos, hogy jobban kell. Inkább okosabban.
Nekünk, anyáknak, az elengedés jelenti az egyik legnagyobb kihívást. De ha képesek vagyunk készülni rá, reflektálni a saját félelmeinkre, megtalálni a folyamatban az örömöt és meglátni, mi minden születik meg mindeközben, akkor nagy jót teszünk a gyermekünkkel – és saját magunkkal is.
Éppen ezeket a témákat segít átgondolni az Anyakulcs könyv, a tesztek és az Anyakulcs-nap is.

Mindannyiunkban vannak félelmek. Anyák vagyunk: az elengedéstől való félelem teljesen természetes. Éppen ezért az Anyakulcs cmű könyvben egy egész fejezetet szentelünk annak, hogy felismerjük, megnevezzük, és megszelídítsük ezeket a félelmeket. Nem csodát ígérünk: megszüntetni nem tudjuk őket. De kezelni igen, úgyhogy téged is hívunk: érdemes belevágni!

Abban, hogy az anyák egészégesebben viszonyuljanak az elengedéshez, nagyon is tudja őket támogatni a társuk, a gyermek édesapja.
Egyrészt azzal, hogy megismeri az anyakulcsokat, másrészt azzal, hogy kitölti a társaknak szóló Anyakulcs Családi tesztet.
Ezek nyomán pedig végiggondolja, hogyan tud a társa mellett állni és az elengedést is közös feladatnak tekinteni
.