Marton Zsolt

Anyaság! A legcsodálatosabb hivatás Istennek az emberről alkotott tervében. A legszebb, ugyanakkor a legnehezebb hivatás is. Az Édesanyák arra kaptak meghívást a Jóistentől, hogy Életet adjanak. És ezt nemcsak abban a pillanatban teszik, amikor megszülik, világra hozzák a gyermeküket, hanem egész életükön átível ez az ezernyi árnyalatú, sokféleképpen kifejeződő különleges tapasztalat, amely gyakran embert próbáló művészet is. Hiszen az életadásban ott van a táplálás, a gondoskodás, a nevelés és az elengedés is.

Eszembe jut Bruno Ferrero, szalézi pedagógus és lelki író egyik története. Egy fiúcska az anyukájával sétálgatott a folyóparti fövenyen és egyszer csak azt kérdezte: – Anyu, mondd csak, hogyan tudom megtartani a jó barátomat, ha sikerült rátalálnom? Az anyuka kis gondolkodás után lehajolt és mindkét kezével merített a homokból. Majd mindkét tenyerét az ég felé tartotta. Az egyik kezén az ujjait szorosan rázárta a tenyerére. A homok elkezdett kiperegni az ujjai közül. Minél jobban összeszorította a kezét, annál több homok préselődött ki a tenyeréből. A másik kezén az ujjait nem zárta rá a tenyerére, hanem nyitva maradt. Az ujjait csak annyira szorította egymáshoz, hogy meg tudja tartani a homokot, s lám, az mind benne maradt. A kisfiú elámulva nézte anyját, majd felkiáltott: – Anyu, értem már!

Ez az édesanya az életbölcsességével tanította a gyermekét arra, hogy mit jelent szülőként vagy barátként valakit igazán szeretni. Milyen az a szeretet, amely nem rátelepszik, nem kisajátít, hanem el tud engedni, hagy kiteljesedni, és mégis jelen van, megtart, elkísér.

Az Anyakulcs is valamiképpen így mutat utat az édesanyáknak azzal, hogy nem kulcsrakész megoldásokat, nehezen követhető példákat mutat be, hanem alapelveket és iránymutató lépéseket fogalmaz meg. Ez az útmutatás kulcsfontosságú a mai édesanyák számára, akik sokkal tudatosabb nevelési elvek szerint próbálnak felkészülni a gyermeknevelésre és válaszolni annak újabb és újabb kihívásaira, mint az előző generációk számára ez lehetséges volt.

A remekül felépített, rendszerezett könyv kifejezetten praktikus még azoknak az anyukáknak is, akik időhiánnyal küzdenek, ugyanis egy-egy fejezetét külön-külön is el lehet olvasni, át lehet gondolni.
Családreferens püspökként jó szívvel ajánlom minden édesanyának, aki szeretné megtalálni a jó anya-gyermek kapcsolat egyedi, saját kulcsát.

További ajánlók

Alapelvek minden anyának, minden élethelyzetben

Anyakulcs - a könyv

Hogyan támogassuk lépésről lépésre a gyermekünket?

Anyakulcs - minden anyának

Gyakran feltett kérdések

Az egyetlen olyan magyar nyelvű komplex eszközrendszer – könyv, online segítség és találkozási lehetőség –, amely világos alapelvekkel, kiforrott struktúrával és nagy empátiával segít bármely élethelyzetben lévő anyának, hogy egészségesebben és örömmel tudja elengedni a gyermekét.

Az Anyakulcs alapítója Margit és Gergő, és nagyon boldogok vagyunk, hogy a csapat tagja Orsi is, aki nemcsak kiváló szakember, hanem elkötelezett édesanya is.
Mindannyian benne vagyunk  a gyermekeink elengedésének kellős közepében.

Elsősorban azért, mert a regisztráció nyomán létrejövő profilban később is megtalálhatjuk a kitöltött Anyakulcs-tesztjeinket, illetve elérhetjük azokat a teszteket is, amelyeket a gyermekünk vagy a társunk töltött ki rólunk. A teszteket érdemes időről időre újra kitölteni, így nyomon követhetjük a változást, és új célokat tűzhetünk magunk elé.
Aztán azért is, mert az Anyakulcs-hírlevél címzettjei mindenki másnál hamarabb értesülhetnek a kiscsoportos Anyakulcs-napok indulásáról, és kedvezménnyel biztosíthatják a helyüket.
No meg azért is, mert a regisztráltak egy formálódó és bővülő közösségnek lehetnek tagjai, akik később további értékes, anyaságukat támogató tartalmakhoz férhetnek hozzá.

Fogantatástól mindhalálig. Sőt: nagymamáknak is ajánlott.
Az Anyakulcs a korlátozottan használható modellek helyett az általános alapelvekkel ismertet meg. Éppen ezért bármilyen korú gyermek esetében megtalálhatja az anya az elengedés éppen megfelelő formáját. Hiszen az elengedés nem egy pillanat az életünkben, hanem anyai életünk folyamatos kalandja.
Az Anyakulcs-tesztek ötéves kortól adják a legmegbízhatóbb eredményt.

De még mennyire! Az Anyakulcs bármely élethelyzetben használható támpontokat ad ahhoz, hogy tudatosabban álljunk hozzá a távolodás folyamatához.
Akkor is, ha legszívesebben örökké magaunkhoz szorítanánk a gyermekünket.
És akkor is, ha azt vesszük észre rajta, hogy már nem igényli ezt a szorítást.

Biztosak vagyunk abban, hogy lehetséges: a rossz mintákat el tudjuk hagyni, és fel tudunk építeni új mintázatokat.
Lehet azon vitatkozni, hogy a személyiségünk hány százalékát hozzuk a génjeinkben, mennyit épülünk a családunkból és mennyi a saját hozzáadott értékünk. Amíg a tudósok ezt eldöntik, nézzünk inkább előre: igyekezzünk kihozni magunkból, amit csak lehet – a gyermekünk érdekében.
Fontos feltérképeznünk, mit hozunk otthonról – erre fejlesztettük ki az Anyakulcs Örökségtesztet. Az eredmények tükrében érdemes anyaként elgondolkodnunk azon, hogy a hozott “csomagból” milyen örökséget szeretnénk továbbvinni a saját anyaságunkban, és milyen mintáktól akarunk megszabadulni.

Nem biztos, hogy jobban kell. Inkább okosabban.
Nekünk, anyáknak, az elengedés jelenti az egyik legnagyobb kihívást. De ha képesek vagyunk készülni rá, reflektálni a saját félelmeinkre, megtalálni a folyamatban az örömöt és meglátni, mi minden születik meg mindeközben, akkor nagy jót teszünk a gyermekünkkel – és saját magunkkal is.
Éppen ezeket a témákat segít átgondolni az Anyakulcs könyv, a tesztek és az Anyakulcs-nap is.

Mindannyiunkban vannak félelmek. Anyák vagyunk: az elengedéstől való félelem teljesen természetes. Éppen ezért az Anyakulcs cmű könyvben egy egész fejezetet szentelünk annak, hogy felismerjük, megnevezzük, és megszelídítsük ezeket a félelmeket. Nem csodát ígérünk: megszüntetni nem tudjuk őket. De kezelni igen, úgyhogy téged is hívunk: érdemes belevágni!

Abban, hogy az anyák egészégesebben viszonyuljanak az elengedéshez, nagyon is tudja őket támogatni a társuk, a gyermek édesapja.
Egyrészt azzal, hogy megismeri az anyakulcsokat, másrészt azzal, hogy kitölti a társaknak szóló Anyakulcs Családi tesztet.
Ezek nyomán pedig végiggondolja, hogyan tud a társa mellett állni és az elengedést is közös feladatnak tekinteni
.