Örülj neki!

Anykulcs-poháralátét

Emlékeztessen a legfontosabbra

Az Anyakulcs című könyv és az Anyakulcs-tesztek mellé egy egyszerre szimbolikus és egyszerre kézzelfogható emlékeztetőt nyújtunk át neked: ízléses, tartós, bambuszból készült poháralátétet (átmérő: 10 cm), amely egyrészt jól kifejezi az elengedés vágyott hangulatát, másrészt hívogat is: örülj mindannak, amiben már látod a gyermeked egészséges növekedését.

Ugyanúgy, ahogyan az elengedést megalapozza a kapcsolódás és az öröm, az elengedett, felszabadult pillanatainkat megalapozhatja az Anyakulcs-poháralátét, amelyet a teáscsészénk, forró csokis bögrénk, netán borospoharunk alá tehetünk.

Aki az elengedésben gyakorlatot szerez, és eljut a kulcsok egyre értőbb használatára, olykor megtapasztalhatja a béke és a nyugalom érzését is. Megérezheti: nem kellek én mindenhez minden pillanatban. Olykor a dolgok mennek a maguk útján. Időnként a gyerekek is önjáróak. Van, amikor lazíthatunk.

Az Anyakulcs-poháralátét arra biztat minden anyát: olykor dőlj hátra, élvezd a munkád gyümölcsét, lazíts. És örülj neki, hogy eljött ez a pillanat is.

Örülj neki!

A cél nem csupán annyi, hogy az anyakulcsokhoz tartozó lépéseket szépen, kötelességtudóan megtegyük. Nem a feladat kipipálása a legfontosabb dolgunk.

Anyaként alapvetően háromféle módon állhatunk a gyermekünk növekedéséhez és az ebből fakadó, természetes távolodásához. Ellenállhatunk a folyamatoknak, elviselhetjük mindazt, ami zajlik, és mozdulhatunk együtt a történésekkel.

Igaz, hogy nem tudunk parancsra örülni, sem az „örülést” vezényszóra abbahagyni, mégis: alapvetően a saját döntésünkön múlik, hogyan kezeljük a gyermekünk távolodási folyamatát. Ha pedig józan ésszel végiggondoljuk, hogy valójában mi szolgálja a gyermekünk érdekeit, ezzel párhuzamosan pedig reflektálunk a saját belső folyamatainkra, akkor talán kevés kétely marad bennünk, hogy melyik a leginkább előrevivő magatartás. Érdemes megkeresnünk a gyermekünk elengedésének folyamatában (vagyis egész életünkön át) mindazokat a pontokat, amelyeknek őszintén tudunk örülni, és amelyek elégedettséggel töltenek el bennünket. Sőt: nemcsak megkeresni érdemes ezeket a mozzanatokat, hanem kifejezni, visszatükrözni, megmutatni is fontos a gyermekünknek.

Az elengedés akkor lesz valódi, ha nemcsak kapcsolódáson és bizalmon alapszik, hanem ha őszintén támogatjuk is mindazt, amit látunk. Azaz: örülni tudunk a gyerekünk önálló, szabad és felelős személlyé válásának, bármely fázisban tartson is épp a folyamat.

Ennek az örömnek a tudatosítását segíti az Anyakulcs-poháralátét, rajta az üzenettel, hogy mindig a szemünk előtt legyen: Örülj neki!

Alapelvek minden anyának, minden élethelyzetben

Anyakulcs - a könyv

Hogyan támogassuk lépésről lépésre a gyermekünket?

Prof. Dr. Engler Ágnes D.Sc.

a Debreceni Egyetem, Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, Neveléstudományi Kutatóközpontjának vezetője

Tánclépések: közeledés és távolodás, a partner szemébe nézve, kezét fogva, majd elengedve. Az Apakulcs című kötet méltó társát, az Anyakulcsot olvasva rémlett fel a táncterem képe. A kötet az elengedésről beszél anyáknak, az apák a kapcsolódásról tanultak korábban. Ahogyan a tánc a zene ritmusát követi, úgy illeszkedik a családi élet ritmusához az együtt és külön, […]

Dr. Mihalec Gábor

pár- és családterapeuta

Szülői szerepünk tele van ellentmondásokkal. Egyszerre szeretnénk szárnyakat és gyökereket adni. Egyszerre szeretnénk, ha önállóvá válnának a gyerekeink, de azért jól esne az is, ha szükségük is lenne ránk, hogy érezzük, milyen fontosak vagyunk az életükben. Vágyunk a velük való kapcsolódásra és méltatlankodunk, amikor a gyerekeink teljesen beszippantanak minket és magunkra már nem jut időnk […]

Dr. Mészáros Ádám

a Férjek Klubja és Feleségek Klubja alapítója párkapcsolati mediátor

Szülőként nem adhatunk gyermekeinknek többet annál, mint hogy önálló, szabad és felelősségvállaló felnőtté váljanak. E könyv azonban ennél sokkal többet nyújt. Számos párválasztási nehézség és házassági krízis kísérésekor megfigyelhetjük a jelenséget, hogy a kapcsolatra lépni akaró fiatal felnőttek túlzottan lojálisak maradnak a szüleikhez, a párkapcsolatuk nehézségeiben láthatatlanul jelen van a szülői kötelék megmunkálatlansága. Aki édesanyaként […]

Szám Kati

a Képmás Magazin főszerkesztője

Kulcs az élethez, a boldogsághoz, a gyerekneveléshez. Jó volna ennek birtokában megspórolni kételyeket, félelmeket, fájdalmakat. Az Anyakulcs, az elengedés könyve – ahogy pár éve megjelent párja, a kapcsolódással foglalkozó Apakulcs – nem ígér ilyesmit. Sokkal inkább szülői önmagunk titkos szobájába enged bejutni, oda, ahol a reakcióink mögötti motivációk, vágyak és félelmek gubbasztanak. De nem maradunk […]

Papp Miklós

görögkatolikus pap, morálteológus

Amikor Jézus Istent „Atyának” nevezte, akkor egyszerre hozta „le” az Istent, tette emberközelivé – és egyszerre vitte az atyaságot (és anyaságot, szülőséget) „fel”, istenközelivé. Azaz a szülőség, a kétneműség olyan misztérium, melynek gyökerei nem egyszerűen a biológiában vannak, hanem azon túl, magában a Szentháromságban. Bár minden tudománnyal körüljárjuk a férfi-női létet, az apaságot-anyaságot, mégis óvatosan […]

Dr. Andrek Andrea PhD

pszichológus, szomato-pszichoterapeuta ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszék

Az Anyakulcs olyan hiánypótló, támogató könyv, amelyre igen nagy szükségük van a ma gyermeket nevelő szülőknek. A legtöbb kiadvány a kapcsolódást, a biztonságos kötődés kialakításának alapelveit segíti, és csak kevés olyan akad, amely a folyamat másik végét, az elengedést támogatná. A serdülő és fiatalfelnőtt gyermekről való leválás valójában mindig gyászmunka. Gergő és Margit mély empátiával […]

További ajánlók
Anyakulcs - minden anyának

Gyakran feltett kérdések

Az egyetlen olyan magyar nyelvű komplex eszközrendszer – könyv, online segítség és találkozási lehetőség –, amely világos alapelvekkel, kiforrott struktúrával és nagy empátiával segít bármely élethelyzetben lévő anyának, hogy egészségesebben és örömmel tudja elengedni a gyermekét.

Az Anyakulcs alapítója Margit és Gergő, és nagyon boldogok vagyunk, hogy a csapat tagja Orsi is, aki nemcsak kiváló szakember, hanem elkötelezett édesanya is.
Mindannyian benne vagyunk  a gyermekeink elengedésének kellős közepében.

Elsősorban azért, mert a regisztráció nyomán létrejövő profilban később is megtalálhatjuk a kitöltött Anyakulcs-tesztjeinket, illetve elérhetjük azokat a teszteket is, amelyeket a gyermekünk vagy a társunk töltött ki rólunk. A teszteket érdemes időről időre újra kitölteni, így nyomon követhetjük a változást, és új célokat tűzhetünk magunk elé.
Aztán azért is, mert az Anyakulcs-hírlevél címzettjei mindenki másnál hamarabb értesülhetnek a kiscsoportos Anyakulcs-napok indulásáról, és kedvezménnyel biztosíthatják a helyüket.
No meg azért is, mert a regisztráltak egy formálódó és bővülő közösségnek lehetnek tagjai, akik később további értékes, anyaságukat támogató tartalmakhoz férhetnek hozzá.

Fogantatástól mindhalálig. Sőt: nagymamáknak is ajánlott.
Az Anyakulcs a korlátozottan használható modellek helyett az általános alapelvekkel ismertet meg. Éppen ezért bármilyen korú gyermek esetében megtalálhatja az anya az elengedés éppen megfelelő formáját. Hiszen az elengedés nem egy pillanat az életünkben, hanem anyai életünk folyamatos kalandja.
Az Anyakulcs-tesztek ötéves kortól adják a legmegbízhatóbb eredményt.

De még mennyire! Az Anyakulcs bármely élethelyzetben használható támpontokat ad ahhoz, hogy tudatosabban álljunk hozzá a távolodás folyamatához.
Akkor is, ha legszívesebben örökké magaunkhoz szorítanánk a gyermekünket.
És akkor is, ha azt vesszük észre rajta, hogy már nem igényli ezt a szorítást.

Biztosak vagyunk abban, hogy lehetséges: a rossz mintákat el tudjuk hagyni, és fel tudunk építeni új mintázatokat.
Lehet azon vitatkozni, hogy a személyiségünk hány százalékát hozzuk a génjeinkben, mennyit épülünk a családunkból és mennyi a saját hozzáadott értékünk. Amíg a tudósok ezt eldöntik, nézzünk inkább előre: igyekezzünk kihozni magunkból, amit csak lehet – a gyermekünk érdekében.
Fontos feltérképeznünk, mit hozunk otthonról – erre fejlesztettük ki az Anyakulcs Örökségtesztet. Az eredmények tükrében érdemes anyaként elgondolkodnunk azon, hogy a hozott “csomagból” milyen örökséget szeretnénk továbbvinni a saját anyaságunkban, és milyen mintáktól akarunk megszabadulni.

Nem biztos, hogy jobban kell. Inkább okosabban.
Nekünk, anyáknak, az elengedés jelenti az egyik legnagyobb kihívást. De ha képesek vagyunk készülni rá, reflektálni a saját félelmeinkre, megtalálni a folyamatban az örömöt és meglátni, mi minden születik meg mindeközben, akkor nagy jót teszünk a gyermekünkkel – és saját magunkkal is.
Éppen ezeket a témákat segít átgondolni az Anyakulcs könyv, a tesztek és az Anyakulcs-nap is.

Mindannyiunkban vannak félelmek. Anyák vagyunk: az elengedéstől való félelem teljesen természetes. Éppen ezért az Anyakulcs cmű könyvben egy egész fejezetet szentelünk annak, hogy felismerjük, megnevezzük, és megszelídítsük ezeket a félelmeket. Nem csodát ígérünk: megszüntetni nem tudjuk őket. De kezelni igen, úgyhogy téged is hívunk: érdemes belevágni!

Abban, hogy az anyák egészégesebben viszonyuljanak az elengedéshez, nagyon is tudja őket támogatni a társuk, a gyermek édesapja.
Egyrészt azzal, hogy megismeri az anyakulcsokat, másrészt azzal, hogy kitölti a társaknak szóló Anyakulcs Családi tesztet.
Ezek nyomán pedig végiggondolja, hogyan tud a társa mellett állni és az elengedést is közös feladatnak tekinteni
.